« Klassiska bilar
Reparation och montering

Barn ska sitta säkert i bilen

När barn åker med i bilen så ska de göra det på ett säkert sätt. Är de under 135 cm långa så måste de ha någon form av bilbarnstol. Bilbarnstolar delas upp i dessa modeller:

  • Babyskydd
  • Bilbarnstolar
  • Bältesstolar
  • Bälteskudde

Storleken på ditt barn är det som avgör vilken stol det är du ska välja. Sedan är det även bra att läsa ett bilbarnstol bäst i test för att hittta den bästa bilbarnstolen för ditt barn.

För riktigt små barn

Från det att barnet är nyfött och upp till cirka 9 månaders ålder så är det ett babyskydd du ska ha. Dock ska barnet inte väga över 13 kg. Detta babyskydd är alltid bakåtvänt. Modellerna kan skilja sig en hel del från varandra, men gemensamt för alla är att de fästs med bilens trepunktsbälte, eller en bas.

När barnet blir äldre, längre och tyngre

När barnet kan sitta själv samt är över 9 månader/13 kg så är det en bakåtvänd bilbarnstol du kan satsa på. Det tills att barnet är upp till 4-5 år. Efter det så går det byta till en bältesstol eller en bälteskudde. 

Om du sätter ditt barn i framsätet med något av bilbarnstolarna så är det ett absolut måste att ha kopplat ur airbagen! En aktiv krockkudde i kombination med ett babyskydd, bilbarnstol eller en bälteskudde är livsfarligt.

Köp helst en helt ny bilbarnstol/babyskydd, då begagnade kan ha gått ur tiden eller varit med i en krock och då är de inte längre säkra.

23 Jan 2021