« Klassiska bilar
Reparation och montering

Förvara däcken på rätt sätt

När man byter från sommardäck till vinterdäck och tvärtom så har man ju alltid en uppsättning däck som måste förvaras på något sätt. Det är ju så att det kan man göra i sitt garage, eller på ett däckhotell. Det gäller att förvara däcken på rätt sätt om man gör det själv hemma i sitt garage. Platsen du ska förvara dina däck på, ska vara inomhus, och det ska vara svalt, torrt och rent. Det bör inte finnas någon form av värmekälla nära däcken, som element eller rör. Håll även däcken borta från oljor och andra farliga ämnen. Det får inte finnas några kemikalier eller andra lösningar i närheten. Ditt förvaringsutrymme för däcken bör även vara fritt från smuts.

Olika sätt att förvara däcken på

Du kan förvara dina däck på olika sätt. Ett sätt är att stapla dem och det går bra om de ligger pp fälg. Ska de förvaras länge, se till att du roterar dem då och då. Ställ eller stapla inga tunga saker på däcken. Du kan även hänga dina däck med fälg på en krok. Om dina däck är utan fälg, så ska de förvaras stående. Rotera dem en gång per månad, annars kommer de att bli deformerade. 

Sedan finns det så klart smarta däckstativ att köpa, om du har dåligt med plats i ditt garage. 

Innan förvaring

Är det vinterdäcken du ska förvara, sås kriv ner deras positioner innan du monterar av dem från bilen så att du kan rotera dem på bilen inför nästa gång. 

Innan förvaring så är det bra att göra rent däcken så att inte salt, smuts eller stenar förstör dem. Om du inte tvättar ordenligt kan det även rosta. När du ska göra rent däcken, använd ett milt bilschampo, en mjuk svamp och vatten. Det till både däck och fälgar. Plocka ut stenar ur däckens mönster.

10 Sep 2018