« Klassiska bilar
Reparation och montering

Har du bytt till sommardäck än?

Bilälskarens bästa vårtecken det är när man får lov att byta till sommardäck. Då vet man att det snart är dags att plocka ut pärlan för året och börja finköra. Vinterbilen, eller pendlarbilen som det också är, får hamna mer i skymundan. Har du bytt ännu? Eller har du ens koll på när man ska göra det? Här får du reda på vad som gäller!

Det här säger lagen

Det är lag på att alla bilar i Sverige ska ha vinterdäck monterade till och med den siste mars. Från och med den första april är det alltså fritt fram att sätta på sommarsulorna! Det kan dock vara på sin plats att titta ut, eller kika på väderleksrapporten innan du byter. Du får, enligt lagen, ha på dubbdäck till och med den 15:e april så om det är halt, eller om du ska åka norrut så behåller du vinterdäcken på. Innan du skiftar däcken på bilen så är det också bra att kolla över mönsterdjup. Sommardäck måste ha ett minsta djup på 1.6 mm och det är på den mest slitna delen man mäter. Jag ser alltid till att ha runt 3 mm på mina däck, är de under det så ser jag till att köpa nya däck för säsongen. 

I lagen står det "om vinterväglag råder" när de hänvisar till datumen. Det är aldrig du själv som avgör om det är vinterväglag. Det är alltid polisen som bedömer på den plats du befinner dig. 

12 Apr 2018