« Klassiska bilar
Reparation och montering

Invändig biltvätt

En tvätt av bilens interiör är inte fel att göra då och då. Att göra en invändig biltvätt eller en rekond som det även kallas är något du kan göra själv, eller genom att lämna in den till proffs. Om du ska göra det på egen hand så har jag en del tips till dig.

Det du bör börja med är att ta ut alla lösa mattor, samt alla läsa prylar, skräp med mera, sedan så dammsuger du hela bilen. Det är värt att lägga ner tid på att dammsuga bilen rejält och överallt! Det uppifrån och ner, över och under säten, dörrar, mattor med mera. Dammsug även luftkonditioneringsventilerna. Du kan då med fördel för att komma åt använda ett borstmunstycke

Instrumentbrädan och framrutan

Det är inget måste att ha starka kemikalier när du ska göra rent i bilen. För vindrutan kan du använda en blandning av ättika, såpa och vatten. Spraya direkt i en tvättsvamp och rengör hela framrutan och putsa sedan efter med en bomullstrasa.

För instrumentbrädan kan du använda en mjuk tvätthandske eller en mikrofibertrasa för interiörbruk samt varmt vatten och såpa, men ta inte för mycket. 

Övrig inredning i bilen kan du torka av med en lätt fuktad trasa och ytterst lite rengöringsmedel, gärna en helt utan alkohol så det inte blir flammigt i plasten.

Speglar, sidorutor och bakrutan tvättar du på samma sätt som framrutan genom att putsa med din såpa- och ättika blandning.

En sak många missar, det är att göra rent ratten! Men det är ofta en del av bilen som är den allra smutsigaste. Du kan göra rent med ljummet vatten och en liten klick såpa.

Tvätta bilens säten

Bilar med textilklädsel kan du tvätta genom att använda två mjuka tvättsvampar, en som fuktas med ljummet vatten och såpa och en torr. Tryck lite med den våta, sedan men den torra och varva det så. 

Är det en bil med skinnklädsel så gäller det att vara varsam. Det finns speciella skintvättar men det går bra med såpa och vatten med 

Golv, mattor och pedaler

Det är även bra att göra rent golvet och pedalerna. Även de mattor du tog ut. De kan du skölja av med ljummet vatten och skrubba med såpa. Ljummet vatten, såpa och skurborste kan du använda för golvet och pedalerna.

23 Dec 2020