« Klassiska bilar
Reparation och montering

Köpa bil av bilhandlare?

Köpa en bil av en bilhandlare är det många som föredrar, i fall det uppstår juridiska problem. Det känns oftast säkrare än att handla av en privatperson. Dock finns det ändå en del saker att tänka på. Det finns en lag, konsumentköplagen och den går inte att avtala bort, och både bilhandlaren och du är bunden av den. Det kan kännas som en extra trygghet, för er båda att det är så.

Tänk till före köpet

Det är bra om du vänder dig till en bilhandlare du känner ett förtroende för. För är det fel på bilen efter att du har köpt den, så är det till bilhandlaren du ska vända dig. Du ska göra en reklamation. Se till att kolla så att bilhandlaren är till Motorbranschens Riksförbund (MRF) eller annan branschförening.

Om du ska köpa en begagnad bil, så se till att provköra den, se till att gå igenom serviceboken och sedan ska du även gå igenom varudeklaration och även annan dokumentation som finns kring bilen. En varudeklaration måste finnas. Det är nämligen så att bilar som säljs av näringsidkare så som en bilhandlare, måste varudeklarera den avseende bilens säkerhet. Kostar bilen med än 30 000 kr ska det även omfatta uppgifter om bilens kondition. Det ska även finnas information om bland annat skatt och garantier. Om priset på bilen är under 30 000 kr räcker det med information om bilens säkerhet.

Väljer du att köpa bilen se till att du får med köpeavtal, garantibevis, garantivillkor, servicebok och varudeklarationen vid köpet, och att du sparar dessa. 

23 Mar 2018